vineri, 5 iunie 2009

Analistul

Acum 10-15 ani , cand eram o programatoare in baze de date, incepatoare si pasionata am citit cartea "Cui i-e frica de calculatorul electronic" de Dan Farcas. O carte foarte buna pentru programatori dar nu numai.

Recitind de curand fragmente din ea am gasit unul in care autorul da o definitie a analistului programator incompetent.

“Daca vom intalni un analist care identifica dintr-o ochire datele pe care trebuie sa le produca noul sistem nu vom comite greseala de a-l considera supercompetent. El este aproape sigur un incompetent. De ce? Deoarece limpezirea unor scheme aparent foarte simple de tip “probleme – cauze” nu se poate face decat dupa o activitate laborioasa de investigare si intelegere a mecanismelor intregului sistem existent.

Rezultatul unei analize efectuata in graba, la intamplare, sau pe baza de “fler” este, de regula, mecanizarea vechilor greseli, a vechilor prelucrari si a vechilor date, deci implicit a vechilor probleme.“

Daca in fragmentul de mai sus, facem unele modificari si inlocuim analist cu "politician", "analist politic", etc. vom obtine o foarte buna definitie a acestora.

De ce spun asta? Pentru ca sunt foarte suprinsa de modul extraordinar de transant si rapid in care descopera cauzele problemelor unor institutii, sisteme si chiar a intregii noastre societati. Cum lucrurile sunt foarte complexe, cu relatii de interdependenta extrem de greu de descifrat dintr-o singura privire... sunt convinsa ca persoanele mai sus numite sunt mai mult ca sigur incompetente (cu foarte putine exceptii).    

2 comentarii: